Üniversitemiz ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinin birlikte düzenlediği UNESCO Türkiye Millî Komitesinin de destek verdiği “Vefatının 750’nci Yılında Hünkâr Hacı Bektaş Veli Ulusal Sempozyumu” gerçekleştirildi. Sempozyumun açılışı Mimar Kemaleddin Salonu'nda gerçekleştirilirken, etkinlik çevrim içi olarak da yayınlandı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmanın ardından açılış konuşmalarına geçildi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, açılış konuşmasında, UNESCO Türkiye Millî Komitesinin girişimleriyle UNESCO’nun 2021’i hem Hünkâr Hacı Bektaş Veli hem Yunus Emre ve hem de Ahi Evran yılı ilan ettiğini anımsattı. Prof. Dr. Yıldız, “Kardeş üniversitemiz olan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile birlikte Hacı Bektaş Veli'yi anmak adına bu sempozyumu düzenliyoruz. Alanında uzman 16 değerli bilim insanı Hacı Bektaş Veli’yi bizlere çeşitli yönleriyle anlatacaklar” dedi.
Türk tarihinde Hacı Bektaş Veli başta olmak üzere, birçok değerli ismin Anadolu topraklarında yaşadığını anlatan Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Hacı Bektaş Veli, Hoca Ahmet Yesevî’nin öğrencisidir. Kendisi öğrencisine Anadolu topraklarını işaret ederek burada insan yetiştirme konusunda tavsiyelerde bulunmuştur. Hacı Bektaş Veli de bu tavsiyeye uyup Anadolu’ya yerleşmiş, Anadolu’nun Müslümanlaşması ve Türkleştirilmesi adına çok önemli rol oynamıştır” ifadelerini kullandı.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, programın düzenlenmesinden dolayı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin ile UNESCO Türkiye Millî Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’a teşekkür etti.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu, Gazi Üniversitesi ile her türlü iş birliğine hazır olduklarını ve bu sempozyumun iki üniversite arasında yapılacak yeni iş birliklerine bir başlangıç olması temennisinde bulundu.
UNESCO Türkiye Millî Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, komite olarak yaptıkları etkinliklerin Gazi Üniversitesi ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle desteklenmesinden dolayı memnuniyetini dile getirerek sözlerine başladı. Prof. Dr. Oğuz, Hoca Ahmet Yesevî etkinlikleri süresince desteklerine esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a da teşekkürlerini iletti. Anadolu’nun önemli şahsiyetlerini UNESCO aracılığıyla tanıtmaktan dolayı gurur duyduklarını anlatan Prof. Dr. Oğuz, “Önce Mevlana, sonra Hoca Ahmet Yesevî, bu yıl ise Hacı Bektaş Veli’yi dünyaya tanıtmaktan dolayı mutluyuz. Bundan sonraki süreçte Hacı Bayram Veli’nin de UNESCO ile buluşması için girişimlerimizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Oğuz, Hacı Bektaş Veli’yi UNESCO’ya sunarken, bu konuda uzman hocalarımızın değerlerini anlattıklarını belirterek, “Dünyada barışı sağlamak, insanların hak, özgürlük ve eşitliğini anlatmak, kadın-erkek eşitliği gibi pek çok tema üzerinden Hacı Bektaş Veli’nin verdiği mesajları anlattık. Onlar da bunun UNESCO idealleri doğrultusunda insanlığın ortak değeri olduğunu kabul ettiler ve 195 ülkenin olumlu oyuyla karar alındı” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Topluluğunun müzik dinletisine geçildi.
Sempozyumun ilk oturumunda Prof. Dr. İsmet Çetin “Kahramandan Mitik Varlığa Dönüşüm Örneği: Hz. Ali”; Prof. Dr. F. Ahsen Turan “Hacı Bektaş Veli’nin Felsefesinin Temelleri”; Prof. Dr. Harun Yıldız ise “Hacı Bektaş Veli Düşüncesinin Evrensel Boyutları” konulu sunum gerçekleştirdiler.
Sempozyumun ikinci oturumunda, Prof. Dr. Ahmet Taşğın “Vasiyetname-i Hacı Bektaş Veli: Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Göçüp Giderken Geride Bıraktıklarına Pendü Nasihati”; Prof. Dr. Ömer Özkan “Makalat’taki Veriler Işığında Hacı Bektaş Veli’ye Bakmak”; Prof. Dr. Özcan Güngör “Alevilikte Tanrı Tasavvurunun Sosyolojik Boyutları”; Hüseyin Dedekargınoğlu ise “Mürşid Ocakları Bağlamında Hacı Bektaş Veli ve Ocağı” konulu sunum yaptılar.
Üçüncü oturumda, Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş “Nefesler, Nutuklar ve Gülbanklar Ekseninde Hünkâr Hacı Bektaş Veli”; Prof. Dr. Hamiye Duran “Modern Çağın Sorunları Karşısında Bir Çözüm Olarak Hacı Bektaş Veli Düşüncesi”; Doç Dr. Ahmet Yılmaz Soyyer “Bektaşî Tekkelerinin Kültürel Yapısı”; Baki Yaşa Altınok ise “Cemaleddin Çelebi’nin ‘Mücahiddin Alayı’ Kurma Çalışmaları ve Sıdkı Baba’nın Bu Olay Hakkında Söylediği İki Destan” başlıklı sunum gerçekleştirdiler.
Kapanış oturumunda ise Prof. Dr. Ali Yakıcı “Türkiye Sahası Âşık Sanatının Gelişmesinde Hacı Bektaş Veli’nin Etkisi”; Prof. Dr. Ayşe Yücel Çetin “Hacı Bektaş Veli’den Akşemseddin’e Akıl ve Bilgi”; Doç Dr. Hilmi Karaağaç, “Hacı Bektaş-ı Veli’de Dinin Temel Unsurları: İman, İbadet ve Ahlak”; Dr. Öğr. Üyesi Zeki Gürel “Kuzey Makedonya’da Sarı Saltuk’un İzleri”; Dursun Gümüşoğlu da “Hacı Beştaş Veli’nin İnanç Yapısının Bektaşi Fıkralarındaki İzleri ve Bektaşi Fıkralarında İrfan” konulu sunum yaptılar. Sempozyum konuşmacılara verilen plaket töreniyle sona erdi.
2024 İdari Personel Memnuniyet Anketi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
“Öğrenci Toplulukları Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı” Yapıldı
“Ahıska Türklerinin Sürgünü Anma Programı” Gerçekleştirildi
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal TEKNOFEST 2024’te Ödül Alan Takımlarımızla Bir Araya Geldi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.