Üniversitemizde "Ahilik Paneli" Düzenlendi
30 Nisan 2024 | 12:03

Üniversitemiz ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle “Ahilik Paneli” programı düzenlendi. Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu'nda yapılan programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener, Panel Moderatörü Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yakıcı, Panelistler Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamiye Duran, Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray Kırpık, Ticaret Bakanlığı temsilcileri, Esnaf ve Sanatkârlar Odası temsilcileri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program Ticaret Bakanlığı ahilik videosu ve Üniversitemiz tanıtım videosunun gösterimi ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Ahilik, Türklerin kitleler halinde İslamiyet’i kabullerinin ardından özellikle 10. ve 11. asırlarda filizlenen, Anadolu’nun kapılarını Türklere açan manevi fatihlerden alperen Ebu’l-Hasan Harakâni Hazretleri ve takipçisi kanaat önderleriyle başlayan dini, milli, sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik temelli bir harekettir” dedi.

Ahiliğin, 12. asırda Piri Türkistan Hoca Ahmet Yesevi, 13. yüzyılda Mevlâna, Yunus Emre, Hacı Bektaş ve Ahi Evranı Veli Hazretleriyle devam eden İslami bir hareketin adı olduğunu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bu hareketle, büyük Türk kitlelerinin sosyal, kültürel, ilmi, iktisadi, mesleki ve dini hayatlarında İslami prensiplerle senteze ulaşma ve yeni bir kalkınma ve yaşama modeli oluşturmayı amaçlayan ve tesiri asırlarca devam eden bir müessesenin adıdır Ahilik” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “Ahi", Arapçada "kardeş" anlamına gelen bir kelimedir. Kaşgarlı Mahmut'un hazırladığı Dîvânü Lügâti’t-Türk isimli ansiklopedik sözlükte ise "ahi" kelimesinin eli açık, cömert anlamında kullanılan ve Türkçe olan "akı"dan geldiği kaydedilmektedir. Ahilik, Türklerin İslamiyet'i topluluk hâlinde kabul ettikleri yıllarda, Türk örf ve adetleri ile İslam inancını kaynaştırmak suretiyle geliştirilen bir düşünce sistemi ve yaşama tarzı olarak da belirtilebilir. Bu düşünceyi ve yaşama tarzını benimseyenlere de "ahi" denilmektedir. Ahi birlikleri ise ahiler tarafından kurulup geliştirilen bir sivil toplum kuruluşunun adıdır.”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Devletlerin kalkınması ve milletlerin refahında kaliteli üretim ve standarda uygun tüketim her zaman etkili olmuştur. İşte Ahi Evran’ın kurduğu müessese olan Ahilik İslam inancıyla yoğrularak üretimde kaliteyi ve bu kaliteye uygun israftan uzak tüketim modelini hayata geçirmiştir. Günümüzde de Ahilik ruhu gençlerimize yeniden kazandırılmalı, üretimde kalite ve tüketimde ölçülü davranarak toplumun refahı yeniden sağlanmalıdır. İşte bu bakımdan üniversite, lise ve hatta ilkokul öğrencilerinin Ahilik kültürüyle tanışması ve farkındalık oluşturması önemlidir.”

Açılışta söz alan Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener, konuşmasında ahiliğin öneminden söz etti. Ahilik kavramının çok eskiye dayandığını ifade eden Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener, ahilik bilincini yaygınlaştırabilmek için bu tür etkinlikler düzenlediklerini kaydetti.

Ahilik teşkilatının Anadolu’nun Türk yurdu olmasında önemli bir yere sahip olduğunun üzerinde duran Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener, ahiliğin Anadolu’nun en kıymetli hazinelerinden biri olduğunu söyledi.

Ahiliğe yönelik farkındalığı daha da artırmaya çalıştıklarını belirten Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener, ahilik teşkilatının insanlar arasında saygılı ve güler yüzlü olma ilkelerini önemsediğini anlattı. Ahiliğin insanları bir arada tuttuğunun altını çizen Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarını ardından moderatörlüğünü Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yakıcı’nın yaptığı panele geçildi. Panelde Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamiye Duran “Ahilik Kültüründe Türk Kadınını Yeri”, Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray Kırpık ise “Ahilik Teşkilatı ve Ahi Edebalı’ya Dair Bilgi ve Belgeler” adlı sunumları yaptılar.

Programda soru-cevap bölümünün ardından, belge takdim törenine geçildi. İlk olarak Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener’e, Panel Moderatörü Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yakıcı’ya, Panelistler Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamiye Duran ve Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray Kırpık’a Üniversitemizin ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Prof. Dr. Fuat Sezgin Ormanına adlarına dikilen fidan sertifikalarını takdim etti. Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener ise Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a ahilikle ilgili bir kitap takdim etti.

Program, çekilen toplu fotoğrafların ardından sona erdi.

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image